Η Honda Aircraft Company, Inc. ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη πτήση του προηγμένου ελαφρού ιδιωτικού αεροπλάνου HondaJet προδιαγραφών FAA. Το γεγονός αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πρόγραμμα αεροδιαστημικής της Honda πριν την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους το 2012.
Το πρώτο HondaJet προδιαγραφών FAA απογειώθηκε από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Honda Aircraft Company στο Διεθνές Αεροδρόμιο Piedmont Triad, Greensboro, Β. Καρολίνα. Το HondaJet παρέμεινε στον αέρα επί 51 λεπτά και στο διάστημα αυτό αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά πτήσης και επιδόσεων του αεροπλάνου και πραγματοποιήθηκε έλεγχος των συστημάτων. Τα διάφορα δεδομένα της δοκιμής που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης προωθήθηκαν σε πραγματικό χρόνο στο τμήμα τηλεμετρίας δοκιμής πτήσεων της Honda που βρίσκεται στο επιχειρησιακό κέντρο της εταιρίας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στο πρόγραμμα του HondaJet» δήλωσε ο Michimasa Fujino, Πρόεδρος & CEO της Honda Aircraft Company. «Το αεροπλάνο συναρμολογήθηκε και δοκιμάστηκε στο πλαίσιο αυστηρών προδιαγραφών πιστοποίησης FAA και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την επιτυχία της πρώτης πτήσης. Η ομάδα μας εργάστηκε σκληρά για να φτάσει σ’ αυτό το κρίσιμο στάδιο του προγράμματος του HondaJet και τα αποτελέσματα αντανακλούν την επιμονή και αποφασιστικότητα της Honda να δημιουργήσει ένα κορυφαίο αεροσκάφος».
«Έχουμε ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό βλέποντας τα πρώτα δεδομένα της πτήσης που δείχνουν ότι το HondaJet εκπλήρωσε τις προσδοκίες μας. Καθώς η εξέλιξη συνεχίζεται, θα συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε τις προσπάθειες και τις δυνάμεις μας σε ένα στόχο, να προσφέρουμε στους πελάτες μας το πιο προηγμένο ελαφρύ ιδιωτικό τζετ που έχει παρουσιαστεί ποτέ» δήλωσε ο Fujino.
Για την υποστήριξη του προγράμματος πιστοποίησης της εταιρίας, η Honda ολοκλήρωσε το δεύτερο αεροσκάφος της προδιαγραφών FAA, που έχει ήδη υποβληθεί σε πολυάριθμες δομικές, απαραίτητες για την έναρξη της δοκιμαστικής πτήσης πιστοποίησης. Η Honda τελείωσε επίσης τη συναρμολόγηση του τρίτου αεροσκάφος προδιαγραφών FAA, που βρίσκεται τώρα στη φάση ολοκλήρωσης της εγκατάστασης των συστημάτων. Το τρίτο αεροσκάφος, που προορίζεται κυρίως για δοκιμές μηχανικών συστημάτων εν πτήσει προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011. Συνολικά πέντε αεροσκάφη προδιαγραφών FAA μεταξύ των οποίων ένα πρόσθετο αεροπλάνο δοκιμαστικών πτήσεων και ένα ακόμα δομικών δοκιμών, προγραμματίζονται για την υποστήριξη του προγράμματος πιστοποίησης.
Και ενώ η Honda μπαίνει στο πρόγραμμα δοκιμών πτήσεων του HondaJet, σύντομα ολοκληρώνονται και οι εγκαταστάσεις παραγωγής του αεροσκάφους στο Greensboro. Το οίκημα, συνολικής επιφάνειας 266,000 ft2 προγραμματίζεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2011, ενώ τώρα βρίσκεται στην τελική φάση διαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων. Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες, η Honda θα ξεκινήσει τη διαδικασία μεταφοράς εξοπλισμού και προσωπικού καθώς και τις απαιτούμενες προετοιμασίες προ-παραγωγής και εκπαίδευσης για την υποστήριξη της παραγωγής του HondaJet που θα ξεκινήσει το 2012.
Σχετικά με τη HondaJet
Η Honda Aircraft Company, Inc., μία θυγατρική πλήρους κυριότητας της Honda Motor Company, Ltd., έχει λάβει παραγγελίες που ξεπερνούν τις 100 μονάδες για το προηγμένο ελαφρύ ιδιωτικό αεροσκάφος HondaJet. Η παράδοση του πρώτου HondaJet προγραμματίζεται για το τρίτο τρίμηνο του 2012 στην τιμή των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για το πρώτο εμπορικό αεροσκάφος της Honda και δικαιώνει τη φήμη της εταιρίας για δυναμικές επιδόσεις και ανώτερη απόδοση. Το προηγμένο αεροσκάφος έχει ολοκληρώσει συνολικά πάνω από 500 ώρες δοκιμαστικών πτήσεων με τελική ταχύτητα 420 κόμβων (483 mph) και μέγιστο ύψος 43.000 ft.
Το HondaJet ενσωματώνει πλείστες τεχνολογικές καινοτομίες στη σχεδίαση αεροσκαφών όπως μία μοναδική διάταξη κινητήρων πάνω από τα φτερά που βελτιώνει τρομερά τις επιδόσεις του αεροσκάφους και την απόδοση καυσίμου μειώνοντας σημαντικά την αεροδυναμική αντίσταση κατά την πτήση. Αυτή η καινοτόμος μέθοδος στη σχεδίαση του πλαισίου μειώνει επίσης τον περιβάλλοντα θόρυβο και επιτρέπει αυξημένη ευρυχωρία καμπίνας και χωρητικότητα φορτίου. Το HondaJet χρησιμοποιεί δύο πολύ αποδοτικούς στροβιλοκινητήρες GE Honda HF120.
Το cockpit του HondaJet φέρει ένα σύστημα ελέγχου πτήσεων Garmin® G3000 νέας γενιάς προσαρμοσμένο από τη Honda, με κορυφαία διάταξη τριών οθονών 14-ιντσών (ευρείας διάταξης) και δύο οθόνες αφής για καθολικό έλεγχο αεροπλοΐας και εισαγωγή σχεδίων πτήσεων. Το HondaJet Avionics Suite είναι το πιο προηγμένο cockpit με συστήματα διαχείρισης πτήσεων (glass flight deck) που διατίθεται για ελαφρύ ιδιωτικό αεροπλάνο και προσφέρει κορυφαίας τεχνολογίας λειτουργίες αεροπλοΐας με δυνατότητες διπλών απεικονίσεων MFD, δορυφορικά μετεωρολογικά δελτία, γραφικές ενδείξεις, ψηφιακό ήχο και προαιρετική ‘Συνθετική Όραση’ – Synthetic Vision.