• H ZF θα εγκαταστήσει υπομονάδα κοντά στο εργοστάσιο της Saab Automobile για την κατασκευή και προμήθεια προηγμένων εμπρόσθιων υποπλαισίων και οπίσθιων αξόνων τα οποία θα τοποθετηθούν στις επόμενες γενιές αυτοκινήτων Saab
  • Καλύτερος ποιοτικός έλεγχος, μειωμένα κόστη μεταφοράς και έρευνας

Trollhattan, Σουηδία: Η Saab Automobile επεκτείνει την επιχειρηματική στρατηγική της ξεκινώντας από την ίδρυση κατασκευαστικής υπομονάδας σε συνεργασία με την ZF Chassis Systems, ένα παγκοσμίου επιπέδου πρωτοπόρο προμηθευτή συστημάτων πλαισίων και μετάδοσης.

Με έδρα στο Halvorstorp, μόλις τρία χιλιόμετρα από τις προηγμένες εγκαταστάσεις παραγωγής της Saab Automobile στο Trollhattan, το εργοστάσιο θα λειτουργήσει την κατάλληλη στιγμή, ξεκινώντας με την παραγωγή εμπρόσθιων υποπλαισίων και οπίσθιων αξόνων τα οποία θα τοποθετηθούν στις επόμενες γενιές αυτοκινήτων Saab.

Στα πλαίσια της συμφωνίας, οι εγκαταστάσεις θα διοικούνται από την ZF σαν θυγατρική εταιρεία, με την επωνυμία ZF Sverige AB, ενώ αναμένεται να απασχολεί περίπου 50 άτομα. Η παραγωγή των μεγάλων πρεσσαριστών τμημάτων του υποπλαισίου θα απομακρυνθεί από την αντίστοιχη μονάδα του εργοστασίου του Trollhattan και θα μεταφερθεί στο ZF Sverige όπου θα γίνεται και η συγκόλληση τους και η συναρμολόγηση με τα υπόλοιπα εξαρτήματα του αμαξώματος. Τα εξαρτήματα ανάρτησης και φρένων θα τοποθετούνται, επίσης, στους οπίσθιους άξονες για να διαμορφωθούν πλήρως τα συστήματα. Όλες οι μονάδες θα επιστρέφουν συναρμολογημένες στο εργοστάσιο για να εγκατασταθούν σε οχήματα της γραμμής παραγωγής.

Η λειτουργία μιας “δορυφορικής” εγκατάστασης θα φέρει τις εταιρείες ZF και Saab Automobile πιο κοντά, διευκολύνοντας την από κοινού ανάπτυξη εξαρτημάτων και επιτρέποντας τη διενέργεια συναφών διαδικασιών ποιοτικού ελέγχου. Επίσης, τα κόστη μεταφοράς θα είναι μειωμένα και δεν θα είναι αναγκαία η μετακίνηση μεγάλου όγκου αποθεμάτων στο εργοστάσιο του Trollhattan.

Το εργοστάσιο του Halvorstorp κάνει χρήση μέρους των εγκαταστάσεων που είναι ήδη μισθωμένες από τη Saab Automobile, επικυρώνοντας έτσι τη νέα μέθοδο λειτουργίας της επιχείρησης με στρατηγικούς προμηθευτές. Η λειτουργία του θα ξεκινήσει το προσεχές έτος και θα εφαρμόσει αντίστοιχες διαδικασίες για τα μελλοντικά μοντέλα Saab, τα οποία θα μοιράζονται την πρόσφατα αναπτυγμένη αρχιτεκτονική αμαξωμάτων των αυτοκινήτων Saab. Είναι η πρώτη φορά που ένας προμηθευτής αμαξωμάτων εγκαθιστά μονάδα υπό του εργοστασίου Saab Automobile και η πρώτη φορά που η ZF λειτουργεί εγκαταστάσεις στη Σκανδιναβία.

“Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη των μηχανολογικών δυνατοτήτων μας,” ανέφερε ο Mats Fagerhag, Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Οχημάτων της Saab Automobile. “Μας δίνει στενή πρόσβαση στην παγκοσμίου επιπέδου εξειδικευμένη εταιρεία μηχανολογικών κατασκευών ZF, η οποία θα γίνει ένα αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος ανάπτυξης προϊόντος μας. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία ωφελούνται και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές από άποψης επιχειρηματικής και κατασκευαστικής προοπτικής.”

Επιπρόσθετα, το εργοστάσιο της ZF Sverige έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει με εξαρτήματα και άλλους Σουηδούς κατασκευαστές. “Είμαστε ευχαριστημένοι που έχουμε επιτύχει αυτήν την συμφωνία με την Saab Automobile που θα ευθυγραμμίσει δύο παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρήσεις” αναφέρει ο Dr. Peter Holdmann, Επικεφαλής του Τμήματος Αμαξωμάτων της ZF. “Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την Saab Automobile και να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της ως ανεξάρτητου κατασκευαστή οχημάτων.”

Σημείωση:

H Saab – ή αλλιώς Svenska Aeroplan Aktiebolaget (Σουηδική Εταιρεία Αεροσκαφών) – ιδρύθηκε το 1937 σαν κατασκευαστής αεροσκαφών και παρουσίασε το πρώτο της πρωτότυπο αυτοκίνητο 10 χρόνια μετά τη δημιουργία του Τμήματος Αυτοκινήτων Saab. Το 1990, η Saab Automobile AB δημιουργήθηκε σαν ξεχωριστή εταιρεία, από κοινού με το Saab Scania Group και τη General Motors, και μετατράπηκε εξ ολοκλήρου σε θυγατρική εταιρεία της GM το 2000. Το Φεβρουάριο του 2010, η Ολλανδική Spyker Cars N.V. , αγόρασε την εταιρεία από την GM ως ανεξάρτητη επιχείρηση.

Τα αυτοκίνητα Saab απεικονίζουν τη μοναδική Σκανδιναβική σχεδιαστική ηθική της μάρκας, η οποία αναμειγνύεται με την κατασκευαστική “κληρονομιά” των αεροσκαφών της. Η εταιρεία είναι παγκόσμιος κατασκευαστής αυτοκινήτων ποιότητος με εμφανή ιστορία καινοτομίας. Αναγνωρίζεται για τον πρωτοποριακό ρόλο της στην υπερτροφοδότηση, καθώς επίσης και την ασφάλεια επιβατών και την εισαγωγή της τεχνολογίας εναλλακτικών καυσίμων Saab BioPower. H Saab Automobile AB αυτή τη στιγμή απασχολεί περί τα 3,800 άτομα προσωπικό στη Σουηδία, όπου λειτουργεί παγκόσμιου επιπέδου μονάδα παραγωγής και εγκαταστάσεις τεχνολογικής εξέλιξης στην έδρα της στο Trollhattan, 70 km βόρεια του Gothenburg.

Η ZF είναι κύριος παγκόσμιος προμηθευτής συστημάτων μετάδοσης και αμαξωμάτων εταιρειών αυτοκινήτων με 123 μονάδες παραγωγής σε 27 χώρες. Το 2010, το Group επέτυχε πωλήσεις ύψους 12,9 δις EURΟ με περίπου 64,000 εργαζόμενους. Προκειμένου να συνεχίσει την επιτυχία με καινοτόμα προϊόντα η ZF δαπανά ετησίως πάνω από το 5% των κερδών (2010: περίπου 750 εκατομμύρια EURO) σε έρευνα και εξέλιξη.