– Το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο που κερδίζει την μέγιστη διάκριση –


YOKOHAMA, Ιαπωνία (29 Νοε. 2010) – Πρόκειται για μια διάκριση ιστορικής σημασίας για την Nissan Motor Co. Ltd. και τα οχήματα μηδενικών ρύπων, καθώς το 100% ηλεκτροκίνητο Nissan LEAF κέρδισε τον τίτλο του European Car of the Year για το 2011.
Το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με μηδενικούς ρύπους σε παγκόσμιο επίπεδο συναγωνίστηκε με 40 αντιπάλους για να κερδίσει τελικά ένα από τα σημαντικότερα έπαθλα για τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Είναι η πρώτη φορά στη ιστορία του θεσμού ο οποίος υφίσταται τα τελευταία 47 χρόνια που το βραβείο απονέμεται σε ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο. Ανάμεσα στους αντιπάλους του Nissan LEAF βρίσκονταν αυτοκίνητα κατασκευαστών όπως η Alfa Romeo, η Citroen, η Dacia, η Ford, η Opel/Vauxhall και η Volvo.

«Η Επιτροπή, με την απόφασή της αυτή, αναγνωρίζει ότι το Nissan LEAF αποτελεί μια επανάσταση στον τομέα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Το Nissan LEAF είναι το πρώτο αυτοκίνητο αυτής της τεχνολογίας το οποίο κατάφερε να φθάσει στα επίπεδα των συμβατικών αυτοκινήτων στους περισσότερους τομείς,» αναφέρει ο κος Håkan Matson, πρόεδρος της Επιτροπής του Car of the Year.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan Motor Co. Ltd. κος Carlos Ghosn δήλωσε σχετικά: «Το συγκεκριμένο βραβείο τοποθετεί το επαναστατικό, μηδενικών ρύπων, Nissan LEAF ως απόλυτα ανταγωνιστικό έναντι των αυτοκινήτων συμβατικής τεχνολογίας σε ζητήματα ασφάλειας, επιδόσεων, άνεσης και οδικής συμπεριφοράς. Παράλληλα υπογραμμίζει τον χαρακτήρα της Nissan, ως μια μάρκα συναρπαστική και καινοτόμο, μια μάρκα με ξεκάθαρο όραμα ως προς το μέλλον της αυτοκίνησης. Με τρία ακόμα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα τα οποία βρίσκονται καθ’ οδόν προς το τελικό στάδιο της παραγωγής από την Nissan, και τέσσερα ακόμα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο από την Renault, το Nissan LEAF αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό πρώτο βήμα προς ένα μέλλον μηδενικών ρύπων.»
Το Nissan LEAF τροφοδοτείται από έναν συμπαγή ηλεκτροκινητήρα που μεταδίδει κίνηση στους εμπρός τροχούς. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει ισχύ 80 kW και ροπή 280 Nm, που σαν αποτέλεσμα έχουν μια τελική ταχύτητα 145 km/h. Ο ηλεκτροκινητήρας τροφοδοτείται από μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου, με παραγόμενη ισχύ άνω των 90 kW, ειδικά εξελιγμένων για τη χρήση σε αυτοκίνητο από τη Nissan. Αξίζει να σημειωθεί πως μια πλήρης φόρτιση των μπαταριών προσφέρει αυτονομία πάνω από 160 χλμ., απόσταση αρκετή για το 80% των ευρωπαίων πελατών που θα οδηγούν αύριο το αυτοκίνητο της Nissan.
Το Nissan LEAF είναι πλήρως εξοπλισμένο με χαρακτηριστικά όπως σύστημα πέδησης για ανατροφοδότηση ενέργειας, κλιματισμό, navigation, κάμερα παρκαρίσματος και εξελιγμένα συστήματα τηλεματικής. Ο ιδιοκτήτης, συνεπώς, μπορεί να διαχειριστεί μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου τόσο τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας για να πληροφορείται ανά πάσα στιγμή για την αυτονομία του, όπως επίσης και το σύστημα κλιματισμού. Το Nissan LEAF θα διατίθεται στην Ευρώπη σε πέντε χρώματα – μπλε μεταλλικό και πέρλα, ασημί μεταλλικό, μαύρο και κόκκινο πέρλα. Στον προαιρετικό εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται ένας ηλιακός συλλέκτης ο οποίος τοποθετείται στο πίσω σπόιλερ, με σκοπό την υποβοήθηση στην φόρτιση της δεύτερης μπαταρίας των 12V.
Οι παραδόσεις ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο για την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρώπη τα πρώτα αυτοκίνητα θα αρχίσουν να παραδίδονται στις αρχές του έτους στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Αγγλία και την Ολλανδία. Το Nissan LEAF παράγεται στην Ιαπωνία, αλλά η παραγωγή του θα επεκταθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ευρώπη με την έναρξη της λειτουργίας νέων εργοστασίων στα τέλη του 2012 και τις αρχές του 2013.
Η φιλοσοφία της Nissan επεκτείνεται ωστόσο πέρα από την αυτοκίνηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Υπό την σκέπη PURE DRIVE, η Nissan κατασκευάζει μια ευρεία γκάμα περιβαλλοντικά φιλικών αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα οποία προσφέρουν κορυφαίες τιμές ως προς την κατανάλωση καυσίμου. Στην Ευρώπη πρόκειται να λανσαριστεί ένα εξελιγμένο υβριδικό μοντέλο με το σήμα της Infiniti, ενώ παράλληλα τα εξαιρετικά δημοφιλή crossover Nissan Qashqai και Nissan Juke έχουν δημιουργήσει νέες, συναρπαστικές κατηγορίες οχημάτων στις οποίες κυριαρχεί η Nissan. Τέλος, μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται η έκδοση με υπερσυμπιεστή για το νέο Nissan Micra με κινητήρα 1,2 λίτρων ο οποίος προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις και εκπομπές CO2 στα 95g/km.
Η Nissan έχει κερδίσει τον τίτλο του Car of the Year και στο παρελθόν. Το 1993 το Nissan Micra έγινε το πρώτο Ιαπωνικό αυτοκίνητο που κέρδισε τον τίτλο, για να ξεκινήσει έτσι η εξαιρετική του ευρωπαϊκή επιτυχία, η οποία συνεχίζεται σήμερα με το λανσάρισμα της τέταρτης γενιάς Micra.