Η Σουηδική Automobile N.V. (SWAN) και η Saab Automobile AB (Saab Automobile) ανακοίνωσαν την υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την Pang Da Automobile Trade Co, Ltd (Pang Da) και την Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co, Ltd (Youngman), μετατρέποντας, με αυτόν τρόπο, τη μη δεσμευτική συμφωνία που είχε ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου και αφορούσε επενδύσεις σε μετοχές συνολικού ποσού 245 εκατομμυρίων Ευρώ από την Pang Da και τη Youngman στην SWAN σε δεσμευτική συμφωνία, υποκείμενη σε ρυθμιστικές και άλλες εγκρίσεις τρίτων.
Επιπλέον, η Saab Automobile ανακοίνωσε μια πρόσθετη και υπό όρους συμφωνία με την Zhejiang Youngman Passenger Car Group, Ltd (Youngman επιβατικά αυτοκίνητα) για τη σύσταση μίας κοινής εταιρίας (ΝPJV) με έδρα τη Σουηδία, για την ανάπτυξη τριών νέων μοντέλων Saab.
Η δεσμευτική συμφωνία αφορά την επίτευξη στρατηγικής συμμαχίας, η οποία θα αποτελείται από μια τριμερή επιχείρηση διανομής (Distribution Joint Venture – DJV) και μία τριμερή επιχείρηση παραγωγής (Manufacturing Joint Venture – MJV) οχημάτων Saab και λοιπών οχημάτων ιδιοκτησίας της MJV (owned brand vehicles) στην Κίνα. Η συμφωνία υπόκειται προς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές. Η συμφωνία επιτρέπει την επιστροφή του κου. Vladimir Antonov ως μέτοχο/χρηματοδότη της SWAN και της Saab Automobile, η οποία αναμένεται μόλις τα άμεσα συσχετιζόμενα μέρη ενδιαφέροντος του δώσουν την άδεια.

Η NPJV θα ανήκει κατά 50 τοις εκατό στην Saab Automobile και κατά 50 τοις εκατό στην Youngman Passenger Cars και αποτελεί το θεμέλιο για την επέκταση της προϊοντικής γκάμας της Saab με τρία νέα μοντέλα, τα οποία μέχρι τώρα δεν αποτελούσαν μέρος της σημερινής και μελλοντικής προϊόντικής της στρατηγικής. Ως εκ τούτου, η ΝPJV θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη τριών εντελώς νέων οχημάτων Saab: το Saab 9-1, το Saab 9 -6 και το Saab 9-7.
Κατά την διάρκεια της εξέλιξης των τριών αυτών μοντέλων, η Saab Automobile θα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και τη διαχείριση του σχεδιασμού, τη διαδικασία ανάπτυξης και δοκιμής για την έναρξη της παραγωγής καθώς και για την παροχή της απαραίτητης τεχνικής και ποιοτικής υποστήριξης, προσφέροντας τις δυνατότητες και την εμπειρία που ήδη έχει από το κορυφαίο Τμήμα Τεχνικής Ανάπτυξης στο Trollhattan. Η Youngman Passenger Cars θα είναι υπεύθυνη για την παροχή των αναγκαίων χρηματοοικονομικών επενδύσεων στην κοινοπραξία.
Η συμφωνία για την NPJV υπόκειται προς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, την οποία η SWAN, η Saab Automobile και η Youngman Passenger Cars προσδοκούν να λάβουν έγκαιρα.
Ο Victor Muller, Διευθύνων Σύμβουλος της SWAN και της Saab Automobile δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την υπογραφή μιας δεσμευτικής συμφωνίας (υποκείμενη σε ρυθμιστικές εγκρίσεις) με τις Pang Da και Youngman, καθώς υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη όλων των μερών σε μια επιτυχή τριμερή συνεργασία. Η ίδρυση της NPJV αποτελεί ένα σημαντικό βήμα τόσο για τη Saab Automobile όσο και για την Youngman Passenger Cars και σηματοδοτεί την έναρξη μιας συναρπαστικής συνεργασίας. Η κοινή αυτή επιχείρηση προσφέρει στην Saab Automobile την ευκαιρία να αναπτύξει μοντέλα που δεν προβλέπονταν ούτε χρηματοδοτήθηκαν στο αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο μας : για παράδειγμα, θα είμαστε πλέον σε θέση να αναπτύξουμε ένα μικρό Saab, ένα αυτοκίνητο που ήταν από καιρό στην κορυφή της λίστας με τις επιθυμίες μας. ”
Ο κ. Pang Qingnian, Διευθύνων Σύμβουλος της Youngman, πρόσθεσε:
«Η συμφωνία συνδυάζει τα καλύτερα των δύο κόσμων, τη συγχώνευση της βιομηχανικής και οικονομικής ισχύος της Youngman με την εμπειρία, την πείρα και τη γνώση της Saab Automobile. Το Saab «9-6X» και το Saab «9-7» θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση του κύρους της Saab σε ένα ακόμα μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό (Κίνα και ΗΠΑ), ενώ το Saab «9-1» θα απευθυνθεί σε όλους τους αστικούς αυτοκινητιστές ανά τον κόσμο».
Ο κ. Pang Qinghua, Διευθύνων Σύμβουλος της Pang Da, σχολίασε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω υπογράψει μια δεσμευτική συμφωνία με τους εταίρους μας, η οποία τροφοδοτεί περαιτέρω την εμπιστοσύνη μου σε ένα επιτυχημένο μέλλον για τη Saab Automobile. Ήμασταν ήδη εντυπωσιασμένοι με το τρέχον και προγραμματισμένο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της Saab και τώρα με την προσθήκη τριών νέων μοντέλων Saab, η μάρκα θα είναι σε ακόμα καλύτερη θέση για να ανταποκριθεί στη ζήτηση των αγορών σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην Κίνα».