Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του Qashqai είναι δεδομένη. Το πρωτοποριακό crossover της Nissan έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τις 600.000 μονάδες, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πλέον πετυχημένα αυτοκίνητα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης, λοιπόν και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος –ως γνωστόν η Nissan είναι μια από τις πιο ευαίσθητες εταιρείες στον τομέα- τόσο το δυναμικό Qashqai, όσο και το πρακτικό Qashqai+2, αποκτούν νέους κινητήρες με χαμηλότερη κατανάλωση και μειωμένους ρύπους, οι οποίοι παράλληλα πληρούν τις προδιαγραφές EURO 5, της ευρωπαϊκής ένωσης.
Συγκεκριμένα, η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στην έκδοση 1.6 όπου το προηγούμενης γενιάς 4κύλινδρο σύνολο, έδωσε τη θέση σε ένα καινούριο αντίστοιχο, το οποίο μόνο στις εσωτερικές διαστάσεις (διάμετρος X διαδρομή) ταιριάζει με το απερχόμενο. Ο νέος κινητήρας σχεδιάστηκε με στόχο την ελαχιστοποίηση των μηχανικών απωλειών εξαιτίας της τριβής και την μεγιστοποίηση της θερμοδυναμικής απόδοσης. Πέραν τούτων η οπτική διαφορά του καινούργιου συνόλου σε σχέση με το απερχόμενο είναι από τις πιο ουσιαστικές, αφού στη νέα πολλαπλή εισαγωγής έχει τοποθετηθεί ένα προηγμένο σύστημα διαχείρισης καυσίμου με δύο μπεκ ανά κύλινδρο, που ψεκάζουν καύσιμο ανεξάρτητα ή παράλληλα, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, προσφέροντας υψηλή ακρίβεια και έλεγχο της καύσης. Έτσι λοιπόν το νέο Qashqai 1.6 έχει πλέον ιπποδύναμη 117 ίππους και επιτυγχάνει ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από τον προκάτοχό του, έχοντας παράλληλα σημαντικά μειωμένη κατανάλωση που δεν ξερνά τα 6,2 lt/100km κατά μέσο όρο και εκπομπή CO2 μόλις 144 g/km.
Βελτιώσεις, έχουν δεχθεί και υπόλοιποι 3 κινητήρες της γκάμας (1.5 και 2.0 ντίζελ και 2.0 βενζίνης), προσφέροντας επίσης χαμηλότερη κατανάλωση και μειωμένους ρύπους, ενώ παράλληλα έχουν προστεθεί κάποια ακόμη στοιχεία εξοπλισμού, αλλά και μια καινούρια έκδοση, η Acenta Platinum, με κύριο χαρακτηριστικό της τον εξωτερικό διάκοσμο από χρώμιο (πλαίσιο προβολέων ομίχλης, εξωτερικές χειρολαβές και προστατευτικά θυρών, χειρολαβή χώρου αποσκευών) και τους νέους αλουμινένιους τροχούς των 18΄΄.
Τα νέα Qashqai και Qashqai+2 EURO 5, είναι ήδη διαθέσιμα από το δίκτυο των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων της Nissan στην Ελλάδα.