90 χρόνια παρουσίας στην επιχειρηματική ζωή της Ελλάδος συμπλήρωσε το 2012 o  Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη. 90 χρόνια παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και προϊόντων στο χώρο της αυτοκίνησης, αφού από την πρώτη κιόλας ημέρα της δραστηριοποίησης του είχε ως βασικό του αντικείμενο την κάλυψη των αυτοκινητιστικών αναγκών των Ελλήνων.

Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη στη Λ. Αθηνών 71

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη κ. Δημήτριος Ι. Σαρακάκης με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων δήλωσε: «το 2012 είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για τον Όμιλο μας καθώς γιορτάζουμε 90 χρόνια παρουσίας στο χώρο της αυτοκίνησης στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό ενώ μας δίνει πολύ μεγάλη χαρά και αισιοδοξία, ταυτόχρονα μεγαλώνει τις ευθύνες που έχουμε απέναντι στους πελάτες, τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της επιχείρησης μας.»

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 90 χρόνων η Διοίκηση και το προσωπικό των εταιρειών του Ομίλου συνεργάστηκαν για να διατυπώσουν το Όραμα που θα χαράξει την πορεία του Ομίλου στο μέλλον, το οποίο και αποτυπώνεται ως εξής: «Να αποτελούμε την πρώτη επιλογή των πελατών μας προσφέροντας τη «Ξεχωριστή Εμπειρία» σε προϊόντα και υπηρεσίες με δημιουργικότητα και καινοτομία, εξασφαλίζοντας την υγιή ανάπτυξη και κερδοφορία του Ομίλου μας, λειτουργώντας σε περιβάλλον που εμπνέει και για το οποίο είμαστε υπερήφανοι.»

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη Δημήτριος Ι. Σαρακάκης

 Η ιστορία του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη

Η ιστορία του Ομίλου ξεκίνησε το 1922, με την έναρξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ιωάννη Δ. Σαρακάκη στη Θεσσαλονίκη, αντιπροσωπεύοντας για τη Βόρεια Ελλάδα εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της αυτοκίνησης όπως: Ansaldo, Renault, Dunlop, Hudson, Essex Motors, GM (Buick & Oldsmobile), Opel, Fiat, GMC Trucks, International Trucks, ελαστικά Dunlop κ.ά. Υπήρξε ο πρώτος συνεργάτης της Mobil και των χρωμάτων DuPont στην Ελλάδα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ιωάννης Δ. Σαρακάκης είχε στη Θεσσαλονίκη εταιρεία Ταξί με 50 οχήματα, τα οποία επιτάχθηκαν από το Ελληνικό κράτος με την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1941 μετέφερε την έδρα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην Αθήνα και στο διάστημα της Κατοχής διαχειριζόταν εθελοντικά 30 φορτηγά αυτοκίνητα VOLVO του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Εννέα χρόνια αργότερα, το 1950 ανέλαβε την αντιπροσώπευση των φορτηγών και στη συνέχεια των λεωφορείων VOLVO στην Ελλάδα προκαλώντας την επονομαζόμενη «Σουηδική Επανάσταση». Η επιτυχημένη επέκταση και εξάπλωση των επιχειρήσεων του σε διάφορους τομείς δραστηριότητας οδήγησε μέσα σε 30 χρόνια, το 1954, στο σχηματισμό του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1959 ξεκίνησε η συνεργασία με τη Honda Motor Company εισάγοντας αρχικά τις μοτοσυκλέτες Honda στην Ελληνική αγορά. Τον Ιανουάριο του 1968 υπεγράφη το πρώτο συμβόλαιο με την ιαπωνική εταιρεία για τη διανομή των επιβατικών Honda στην Ελλάδα ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε και η διανομή των Honda Power Products. Παράλληλα το 1963 ξεκίνησε η συνεργασία του με τη Mitsubishi Motors Corporation ως Επίσημος Εισαγωγέας-Διανομέας, από τις παλαιότερες συνεργασίες του κατασκευαστή αυτού στην Ευρώπη.

Την επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία του Ιωάννη Δ. Σαρακάκη, που απεβίωσε στις 21 Νοεμβρίου 1975 συνέχισαν  τα δύο του παιδιά, ο εκλιπών το 1997 Φραγκίσκος (Τζέκος) Σαρακάκης και ο σημερινός Πρόεδρος του Ομίλου Δημήτρης (Τάκης) Σαρακάκης. Το βασικό πυρήνα της Διοίκησης στελεχώνουν σήμερα τα τρία παιδιά του δεύτερου, Ιωάννης, Δημήτριος-Φραγκίσκος και Αλέξανδρος οι οποίοι ασχολούνται ενεργά με τις δραστηριότητες των εταιρειών.

Από αριστερά: ο κ.Δημήτριος/ Φραγκίσκος Σαρακάκης – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Ιωάννης Δ. Σαρακάκης -Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και ο κ. Αλέξανδρος Δ. Σαρακάκης – Διευθύνων Σύμβουλος

Τομείς δραστηριότητας και εταιρείες

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται αποτελεσματικά στον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα, στον τομέα των λιανικών πωλήσεων και των υπηρεσιών, εκπροσωπεύοντας μεγάλο αριθμό εταιρειών στην Ελλάδα.

 Στον εμπορικό τομέα εκπροσωπεί τις εταιρείες:


 • Honda (επιβατικά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μηχανές θαλάσσης, γεννήτριες, αντλίες, κινητήρες κ.λπ.)
 • Volvo (φορτηγά, λεωφορεία, μηχανές θαλάσσης, μηχανήματα έργων)
 • Mitsubishi Motors (επιβατικά, ελαφρά επαγγελματικά)
 • Mitsubishi Fuso (φορτηγά)
 • Renault Trucks (επαγγελματικά οχήματα)
 • Komatsu/Komatsu Forklift (μηχανήματα έργων και ανυψωτικά μηχανήματα)
 • Hiab (γερανοί)
 • Tadano (γερανοί)
 • DuPont (χρώματα αυτοκινήτων και βιομηχανικά χημικά)
 • Heli (ανυψωτικά μηχανήματα)
 • OMG (ανυψωτικά μηχανήματα)
 • SDMO (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη)

Εκτός από την Ελλάδα ο Όμιλος έχει επίσης επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη γειτονική Βουλγαρία και την Κύπρο.

 • Το πρότυπο Κέντρο Επαγγελματικών οχημάτων-μηχανημάτων και βιομηχανικών προϊόντων καθώς επίσης και η κάθετη μονάδα αυτοκινήτων Honda – Mitsubishi Motors – Fiat – Alfa Romeo και Volvo cars (service) λειτουργεί σε σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Καλοχωρίου της Θεσσαλονίκης

  Τομέας λιανικών πωλήσεων οχημάτων: στον Όμιλο ανήκουν και λειτουργούν καταστήματα λιανικής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες πώλησης και επισκευής για οχήματα Honda, Mitsubishi, Volvo, Fiat, Alfa Romeo και Abarth. Επίσης στη Θεσσαλονίκη έχει  προχωρήσει σε μία μεγάλη επένδυση με τη δημιουργία σύγχρονων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι, όπου λειτουργεί πρότυπο Κέντρο Επαγγελματικών οχημάτων-μηχανημάτων και βιομηχανικών προϊόντων καθώς επίσης και κάθετη μονάδα αυτοκινήτων Honda, Mitsubishi Motors, Fiat, Alfa Romeo  και  Volvo cars (service).

Επιπλέον, ο Όμιλος έχει αναπτύξει σε όλη την επικράτεια δίκτυο συνεργατών για τα προϊόντα που αντιπροσωπεύει, το οποίο συνεχώς αναβαθμίζεται ως προς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του με στόχο την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών.

 • Τομέας Υπηρεσιών: παροχή μεσιτείας ασφαλίσεων, χρηματοδοτικών προγραμμάτων και leasing (σε συνεργασία με τράπεζες) μέσω της εταιρείας ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε.
 • Βιομηχανικός τομέας: Στο βιομηχανικό τομέα, η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε για δεκαετίες στην ανάπτυξη, κατασκευή και συναρμολόγηση μεγάλης γκάμας επαγγελματικών οχημάτων (λεωφορεία, ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα οχήματα). Τα αστικά αρθρωτά λεωφορεία “ΑΘΗΝΑ”, κατασκευασμένα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Αδελφοί Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ, αντικατέστησαν μέρος του στόλου της Ε.ΘΕ.Λ. (120 λεωφορεία για την Αθήνα). Ήταν τα πρώτα παγκοσμίως αρθρωτά 3-αξόνων λεωφορεία που δεν είχαν κανένα σκαλοπάτι σε καμία είσοδο-έξοδο τους. Μία ακόμα καινοτομία του βιομηχανικού κλάδου ήταν η κατασκευή του πρώτου ανοξείδωτου λεωφορείου στην Ελλάδα με πλήρη αντισκωριακή προστασία.

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη ως πρωταγωνιστής και πρωτοπόρος στον κλάδο της αυτοκίνησης είναι από τους πρώτους Ομίλους στη χώρα μας που πιστοποιήθηκε με Περιβαλλοντικό ISO 14001 το 2008 από τον φορέα πιστοποίησης Lloyds και εφαρμόζει μεγάλο πρόγραμμα ανακύκλωσης για ελαστικά, μπαταρίες, λιπαντικά οχημάτων, συσκευασίες λιπαντικών, φίλτρα λαδιού, μελάνια εκτυπωτών, χαρτί, μέταλλα κ.α.