Η Honda ξεκίνησε το πρόγραμμα δοκιμών του Civic WTCC για το FIA World Touring Car Championship, στην ιταλική πίστα της Vallelunga που βρίσκεται κοντά στη Ρώμη, ενώ οι δοκιμές θα συνεχιστούν καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς από τον πρωταθλητή του WTCC 2009 Gabriele Tarquini.

Για το 2012 η . Honda έχει προγραμματίσει να συμμετέχει σε 3 αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού  FIA 2012, προκειμένου το αυτοκίνητο να είναι πανέτοιμο για το πρωτάθλημα του 2013. Η πρώτη επίσημη αγωνιστική εμφάνιση του νέου Civic WTCC θα πραγματοποιηθεί στη Suzuka, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα με τις πρώτες δοκιμές έγινε και η παρουσίαση της τελικής μορφής του αυτοκινήτου, στο οποίο έχουν γίνει εκτεταμένες αεροδυναμικές δοκιμές τόσο στο αμάξωμα όσο και στο κιτ των προφυλακτήρων εμπρός και πίσω και σε άλλα αεροδυναμικά βοηθήματα. Όλη αυτά τα νέα χαρακτηριστικά έχουν συνδυαστεί με το αμάξωμα του νέου Civic που διαθέτει τον καλύτερο αεροδυναμικό συντελεστή (CD) στην μικρομεσαία κατηγορία C. Η δυναμική σχεδίαση του αμαξώματος στόχο έχει να τονίσει τις σπορ γραμμές του νέου Civic και να τις συνδυάσουν με το αγωνιστικό πνεύμα και την παράδοση της Honda στους αγώνες αυτοκινήτου.

Σχολιάζοντας την έναρξη του δοκιμών του νέου Civic WTCC, ο υπεύθυνος της ομάδος Honda Racing Team JAS Alessandro Mariani, δήλωσε: “αποτελεί μία ιδιαίτερη στιγμή για ολόκληρη την ομάδα η παρουσίαση του αυτοκινήτου στην πίστα. Είμαι πολύ περήφανος για όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την προσπάθεια καθώς κατάφεραν να πετύχουν τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο καθένας έχει εργαστεί ακούραστα γι΄  αυτήν την ημέρα προκειμένου το αυτοκίνητο και ο κινητήρας να ξεπερνούν τις προσδοκίες μας. Το αρχικό πρόγραμμα δοκιμών του νέου Civic WTCC ήδη μας έχει δώσει πλήθος χρήσιμων πληροφοριών προς επεξεργασία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο δρόμος μέχρι την πρώτη επίσημη παρουσία της ομάδος στη Suzuka είναι πολύ μακρύς. Σήμερα είναι η αρχή μίας μακρινής περιόδου που απαιτεί να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά.”

Ο οδηγός της Honda Gabriele Tarquini, που έχει επωμιστεί και το πρόγραμμα εξέλιξης του αυτοκινήτου για το 2012 δήλωσε: “…σήμερα είναι η πρώτη φορά που κάθομαι στο κάθισμα του νέου Civic WTCC και από την πρώτη στιγμή ένιωσα ότι είναι ένα Honda. H δουλειά που έχει γίνει στο αμάξωμα είναι σπουδαία και ο κινητήρας δείχνει πολύ δυνατός. Σίγουρα αυτή είναι η πρώτη μου εμπειρία σε πίστα με το αυτοκίνητο, οπότε υπάρχει πολύ δουλειά ακόμη για όλους μας στην ομάδα. Το αυτοκίνητο δείχνει πολύ όμορφο και είμαι σίγουρος ότι θα εντυπωσιάσει όλους τους οπαδούς του WTCC σε όλο τον κόσμο με το που θα πραγματοποιήσει την πρώτη του εμφάνιση στη Suzuka τον Οκτώβριο του 2012.”

Ο HR412E που έχει εξελιχθεί στο R&D Κέντρο της Honda στο Tochigi (Ιαπωνία) είναι ένας εντελώς νέος τετρακύλινδρος, υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας άμεσου ψεκασμού 1600 κυβ. εκατ., που πληροί όλους τους κανονισμούς της FIA για το WTCC.

Τόσο ο Gabriele Tarquini και Tiago Monteiro θα διαγωνιστούν για τη Honda στο Παγκόσμιο πλήρη FIA Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού το 2013.