Όπως είναι γνωστό, οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν πέσει κατακόρυφα. Πού καταλήγουν λοιπόν όλα αυτά τα απούλητα αυτοκίνητα;

cars 2

Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια αυτοκίνητα συγκεντρώνονται σε «νεκροταφεία» και αφήνονται να σαπίσουν. Τεράστιες εκτάσεις καλύπτονται με βιομηχανικά «κουφάρια» που αφήνονται στην τύχη τους, ενώ αποτελεί και ένα μέσο για να μην φανούν οι απώλειες στις μεγάλες εταιρίες.

Κανείς πλέον δεν αγοράζει νέα αυτοκίνητα. Και αν αγοράζουν, η ζήτηση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο παλαιότερα. Εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα που έμειναν απούλητα βρίσκονται τοποθετημένα σε πάρκα σε όλο τον κόσμο… Μάλιστα, οι εταιρίες παραγωγής αυτοκινήτων αναγκάζονται συνεχώς να αγοράσουν όλο και περισσότερη γη, για να μπορέσουν να αφήσουν τα απούλητα αυτοκίνητά τους τα οποία σαπίζουν. Στα ήδη υπάρχοντα, κάθε μέρα προστίθενται και άλλα.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πλέον αποτελεί επιδημία στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Και όμως. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αρνούνται να μειώσουν τις τιμές των μοντέλων τους για να τα «ξεφορτωθούν». Προτιμούν να τα στοιβάζουν και να σαπίζουν σε μέρη ανά τον κόσμο. Και από την άλλη βέβαια, κανείς δεν θα αγόραζε ένα ακριβό αυτοκίνητο, ξέροντας πως αργότερα δεν θα μπορούσε να το πουλήσει.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες απλά δεν μπορούν να σταματήσουν να φτιάχνουν νέα αυτοκίνητο. Και αυτό συμβαίνει γιατί τότε θα έπρεπε να κλείσουν τα εργοστάσιά τους και να απολύσουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Και κάτι τέτοιο θα βάθαινε την κρίση ακόμα περισσότερο. Επίσης, το φαινόμενο του ντόμινο θα ήταν καταστροφικό, καθώς οι βιομηχανίες ατσαλιού δεν θα μπορούσαν πλέον να πουλήσουν τα προϊόντα τους, ενώ επίσης χιλιάδες εργοστάσια που δημιουργούν μέρη αυτοκινήτου θα οδηγούντο τελικά στο κλείσιμο.

Κάθε εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες νέα αυτοκίνητα κατασκευάζονται όμως δεν πωλείται σχεδόν ούτε ένα από αυτά. Ηδη κάθε οικογένεια έχει αυτοκίνητο και πολλές έχουν 2 και 3, οπότε δεν χρειάζονται καινούργιο. Ο κύκλος της αγοράς, χρησιμοποίησης και πώλησης έχει σπάσει και πλέον οι περισσότεροι αγοράζουν χρησιμοποιημένα αυτοκίνητα. Μάλιστα, σήμερα υπολογίζεται πως στον πλανήτη υπάρχουν περισσότερα αυτοκίνητα από ότι άνθρωποι. Το να κατασκευάζεις περισσότερα αυτοκίνητα από αυτά που μπορούν να πωληθούν είναι κάτι που έρχεται αντίθετα στη λογική και την οικονομία όμως συμβαίνει συνεχώς.