• 2-λιτρος κινητήρας TSi 600 ίππων αποδίδει τελική ταχύτητα 365km/h.
  • Ρεκόρ ταχύτητας στην πίστα Bonneville Salt Flats στην πολιτεία της Γιούτα
  • Επέτειος 10 χρόνων παρουσίας των σπορ εκδόσεων RS από την Skoda
Η Octavia5 RS, το σπορ μοντέλο της SkodaOctavia5 κινούμενο από έναν υπερτροφοδοτούμενο 2λιτρο κινητήρα αποτελεί πλέον και επίσημα το πιο γρήγορο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο. Με τελική ταχύτητα 365km/h (227 mph), η ειδική έκδοση της Octavia5 RS Bonneville κατάρριψε το ρεκόρ υψηλότερης τελικής ταχύτητας στην πίστα Bonneville που βρίσκεται στην Αμερικάνικη πολιτεία της Γιούτα. Λίγες μόνο μέρες μετά την επίτευξη των 321km/h στην ίδια πίστα, η Octavia5 RS με κινητήρια δύναμη 600 ίππων στις 19 Αύγουστου, 2011, στις 07:45 τοπική ώρα ανέβασε τον πήχη στα ύψη!

Το προηγούμενο ρεκόρ των 347km/h (216mph) στην κατηγορία “G/PS” χρονολογείται από το 1998. Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια η Skoda το καταρρίπτει, ανεβάζοντας μάλιστα την τελική ταχύτητα κατά +18km/h. Η επιτροπή της Southern California Timing Association (SCTA) πιστοποίησε επίσημα το νέο ρεκόρ. Την Octavia5 RS Bonneville οδήγησε επιτυχημένα στο όριο ο βρετανός οδηγός Richard Meaden στο πλαίσιο της εβδομάδας ταχύτητας που διοργανώνεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην πίστα του Bonneville.

Ο Meaden κατάφερε συνολικά να ξεπεράσει περισσότερες από 6 φορές το όριο των 320km/h στην πίστα των 5 συνολικά χιλιομέτρων.

Παράλληλα o Robert Hazelwood, διευθυντής της Skoda U.K δήλωσε ενθουσιασμένος: “Αυτό αποτελεί κορυφαίο επίτευγμα για την Skoda. Ο αρχικός μας στόχος ήταν να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την ταχύτητα των 320km/h γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο την 10-ετή επέτειο των εκδόσεων RS από την μάρκα μας. Όχι μόνο καταφέραμε να επαναλάβουμε 6 φορές τον αρχικό μας στόχο αλλά παράλληλα καταρρίψαμε και το παγκόσμιο ρεκόρ τελικής ταχύτητας για αυτοκίνητα παραγωγής ξεπερνώντας τα 365km/h. Την επιτυχία αυτή θα ήθελα να μοιραστώ μαζί με όλους αυτούς που δουλέψαμε νυχθημερόν με σκοπό να δημιουργήσουμε το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο. Τη SkodaOctavia 5 RS Bonneville.