Η Volvo Car Hellas, για τρίτη συνεχή χρονιά, πρόσθεσε τη δική της premium αύρα στην τελετή απονομής τωνΧρυσών Σκούφων, του καταξιωμένου θεσμού που για περισσότερα από είκοσι χρόνια αναδεικνύει και βραβεύειτην υψηλή γαστρονομία στην Ελλάδα. Η εφετινή εκδήλωση είχε ιδιαίτερη αίγλη και διεθνή χαρακτήρα, καθώς τέθηκε «υπό τη σκέπη» της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πρώτο εξάμηνο του 2014!skoufoi14-1b

Με αφορμή δε, ότι συνέπεσε χρονικά με την άτυπη σύνοδο κορυφής των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, από κοινού με την Άννη Ηλιοπούλου, εκδότρια του περιοδικού «Αθηνόραμα» που διοργανώνει το θεσμό, προσκάλεσε τους συναδέρφους της στο επίσημο δείπνο της απονομής των βραβείων. Παράλληλα, ειδικά εφέτος προσκλήθηκαν και πολλοί γαστρονομικοί συντάκτες απ’ όλο τον κόσμο, που μαζί με εκπρόσωπους του πολιτικού, επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού χώρου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ιδιαίτερο μενού με θέμα τη «νέα μεταμοντέρνα ελληνική κουζίνα». 

skoufoi14-3bΗ εφετινή, 21η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», την είσοδο του οποίου στόλιζαν δύο εντυπωσιακά διακοσμημένα Volvo XC60.

Μεγάλος πολυνίκης των Χρυσών Σκούφων 2014 αναδείχθηκε ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι. Το εστιατόριό του «Etrusco», στην Κέρκυρα, ήταν το μόνο που βραβεύτηκε με δύο Χρυσούς Σκούφους, κατακτώντας την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη, μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το ίδιο εστιατόριο αναδείχθηκε επίσης ως το καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας, ενώ από ένα Χρυσό Σκούφο έλαβαν δύο ακόμα εστιατόρια του Έκτορα Μποτρίνι, το «Botrini’s» στην Αθήνα και το «Botrini’s Rodi», στη Ρόδο.

skoufoi14-4bΣε δηλώσεις του σχετικά με τη χορηγία των Χρυσών Σκούφων, ο κ. Γιάννης Πετούλης, διευθύνων σύμβουλος της Volvo CarHellas, τόνισε: «Η επιλογή μας πριν τρία χρόνια να προβάλλουμε τη διακριτική πολυτέλεια της Volvo μέσα από ένα τόσο σημαντικό θεσμό όπως οι Χρυσοί Σκούφοι, δεν ήταν τυχαία. Η Volvo ως μάρκα απευθύνεται σε μοντέρνους ανθρώπους, με υψηλή αισθητική, που σημαντική θέση ανάμεσα στα ενδιαφέροντά τους κατέχει και η γαστρονομική απόλαυση. Είτε αυτή εκφράζεται μέσα από ένα μοναδικά εμπνευσμένο μενού με επιτηδευμένες πρώτες ύλες, είτε αναζητείται σε ένα εστιατόριο της περιφέρειας όπου ο τοπικός σεφ δημιουργεί σπουδαία πιάτα με «ταπεινά» υλικά της ευρύτερης περιοχής του, με την αξία της δημιουργίας, σε κάθε περίπτωση, να παραμένει κορυφαία. Ιδιαίτερα εφέτος, μας χαροποιεί που ο Έκτορας Μποτρίνι, με τον οποίο από την αρχή της χρονιάς είμαστε συνοδοιπόροι πλέον σε αυτήν την αναζήτηση της εκλεπτυσμένης δημιουργίας, βραβεύεται και πάλι ως ο κορυφαίος σεφ της χώρας και θα ήθελα με την ευκαιρία να τον συγχαρώ θερμά!»

Στη λαμπρή τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2014, παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, η πρέσβειρα της Σουηδίας στην Ελλάδα Σαρλότ Ράνμπεργκ (Charlotte Wrangberg) και ο πρέσβης της Αργεντινής Χόρχε Αλεχάντρο Μαστροπιέτρο (Jorge Alejandro Mastropietro), ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Χρήστος Πάλλης, πλήθος θεσμικών παραγόντων, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και πολλοί άλλοι.skoufoi14-6b

Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, γαστρονομικός συντάκτης του περιοδικού Αθηνόραμα και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Αρχιμανδρίτης. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της τελετής είχε ο Γιάννης Κακλέας.

Οι Χρυσοί Σκούφοι 2014 απονεμήθηκαν στα παρακάτω εστιατόρια με σειρά βαθμολογίας και ανάδειξης:

  • Etrusco (Κέρκυρα) με 16,5/20 και δύο σκούφοι
  • Βαρούλκο (Αθήνα) με 16/20 και 1 σκούφος
  • Botrini’s (Αθήνα) με 16/20 και 1 σκούφος
  • Funky Gourmet (Αθήνα) με 16/20 και 1 σκούφος
  • Hytra (Αθήνα) με 16/20 και 1 σκούφος
  • Σπονδή (Αθήνα) με 16/20 και 1 σκούφος
  • Squirrel (Χαλκιδική) με 16/20 και 1 σκούφος
  • Γαλάζια Hytra (ξεν.”Westin Athens-Astir Palace”, Αθήνα) με 15,5/20 και 1 σκούφος
  • Διόνυσος (ξεν. “Elounda Beach”, Κρήτη) με 15,5/20 και 1 σκούφος
  • Matsuhisa Athens (ξεν. “Astir Palace”, Αθήνα) με 15,5/20 και 1 σκούφος
  • Matsuhisa Mykonos (ξεν. “Belvedere”, Μύκονος) με 15,5/20 και 1 σκούφος
  • Abovo (Αθήνα) με 15/20 και 1 σκούφος
  • Alfredo’s (ξεν. “Regency Casino”, Θεσσαλονίκη) με 15/20 και 1 σκούφος
  • Anassa (Θεσσαλονίκη) με 15/20 και 1 σκούφος
  • Bill & Coo (ξεν. “Bill & Coo Suites and Lounge”, Μύκονος) με 15/20 και 1 σκούφος
  • Botrini’s-Rodi (ξεν. “Belle Vue”, Ρόδος) με 15/20 και 1 σκούφος
  • Calypso (ξεν. “Elounda Peninsula”, Κρήτη) με 15/20 και 1 σκούφος
  • Κουκούμαβλος (Σαντορίνη) με 15/20 και 1 σκούφος
  • Ντομάτα (ξεν. “Sani Resort”, Χαλκιδική) 15/20 και 1 σκούφος
  • Old Mill (ξεν. “Elounda Mare Hotel”, Κρήτη) με 15/20 και 1 σκούφος
  • Σελήνη (Σαντορίνη) 15/20 και 1 σκούφος
  • Tudor Hall (ξεν. “King George”, Αθήνα) με 15/20 και 1 σκούφος
  • Water Restaurant (ξεν. “Sani Resort”, Χαλκιδική) με 15/20 και 1 σκούφος

 

Στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, βραβεύονται κάθε χρόνο τα εστιατόρια και οι ταβέρνες όλης της χώρας που δημιουργούν αξιόλογη ελληνική κουζίνα, σύγχρονη ή παραδοσιακή, και έχουν βαθμολογηθεί από τη γευσιγνωστική επιτροπή του θεσμού με βαθμό 14/20 και άνω. Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας απονεμήθηκαν στα παρακάτω εστιατόρια με σειρά βαθμολογίας

 

  • Etrusco (Κέρκυρα) 16,5/20
  • Βαρούλκο (Αθήνα) 16 /20
  • Botrini’s (Αθήνα) 16/20
  • Funky Gourmet (Αθήνα) 16/20
  • Hytra (Αθήνα) 16/20
  • Γαλάζια Hytra (ξεν. “Westin Athens-Astir Palace”, Αθήνα) 15,5/20
  • Bill & Coo (ξεν. “Bill & Coo Suites and Lounge”, Μύκονος) 15/20
  • Botrini’s-Rodi (ξεν. “Belle Vue”, Ρόδος) 15/20
  • Ντομάτα (ξεν. “Sani Resort”, Χαλκιδική) 15/20
  • Old Mill (ξεν. “Elounda Mare Hotel”, Κρήτη) 15/20
  • Σελήνη (Σαντορίνη) 15/20
  • Tudor Hall (ξεν. “King George”, Αθήνα) με 15/20
  • Aleria (Αθήνα) 14,5/20
  • Βασίλαινας (Πειραιάς) 14,5/20
  • Κοντοσώρος (Ξινό Νερό, Φλώρινα) 14,5/20
  • Kool Life (ξεν. “Life Gallery”, Αθήνα) 14,5/20
  • Lady Finger (ξεν. “Ανδρόνικος”, Μύκονος) 14,5/20
  • Milos Estiatorio (ξεν. “Athens Hilton”, Αθήνα) 14,5/20
  • Παπαϊωάννου (Πειραιάς) 14,5/20
  • Τηλέμαχος BBQ Club (Αθήνα) 14,5/20
  • Αθήρι (Αθήνα) 14/20
  • Αλάτσι (Αθήνα) 14/20
  • Ο Αλέκος (Αρμένοι, Ρέθυμνο) 14/20
  • Αλέξης (ξεν. “Sani Resort”, Χαλκιδική) 14/20
  • Apocalypsis (ξεν. “Patmos Aktis, Πάτμος) 14/20
  • Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω (Λιτόχωρο) 14/20
  • Clochard (Θεσσαλονίκη) 14/20
  • Έξι Κλειδιά (Πήλιο) 14/20
  • Ο Θωμάς (Σκλήθρο, Φλώρινα) 14/20
  • Μαρίνα (Ποτείδαια, Χαλκιδική) 14/20
  • Μαυρίκος (Λίνδος, Ρόδος) 14/20
  • Η πλατεία της Ανθούλας (Κασσάνδρα Χαλκιδικής) 14/20
  • Τάσος (Θεσσαλονίκη) 14/20
  • Τηλέμαχος Art Grill (Αθήνα) 14/20
  • Χρυσόστομος (Χανιά) 14/20
  • Ψαράκι (Σαντορίνη) 14/20

skoufoi14-5b