Για «σοβαρά κενά στην ιατρική φροντίδα» του Michael Schumacher κάνει λόγο ο πρώην επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της Formula 1, Γκάρι Χαρτστέιν, ο οποίος επεσήμανε πως ο κόσμος αποχαιρετά σταδιακά τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή. Ο Χαρτστέιν, επικεφαλής γιατρός της Formula 1 από το 2005 – 2012, δήλωσε πως αυτά τα κενά «θα μπορούσαν και σχεδόν σίγουρα το έκαναν, να επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας του Michael». Ωστόσο δεν εξηγεί τι αφορά αυτή η ιατρική κακοδιαχείριση.

schumacher_michael

Ο Χαρτστέιν πιστεύει πως η «τρομερά κακή διάγνωση» σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάκαμψης του Schumacher, έχουν κάνει τους γιατρούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γκρενόμπλ να πιέζουν αργά την οικογένεια του να τον μεταφέρουν σε μια εξειδικευμένη κλινική για ασθενείς σε μακροπρόθεσμο κώμα.

«Είναι πιθανό ότι το προσωπικό στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ να αισθάνεται την υποχρέωση να μην ασκεί οποιαδήποτε πίεση στην οικογένειά του για τη μεταφορά του, παρά την τρομερά κακή πρόγνωση… εξαιτίας της σαφέστατης συμβολής του στην εσφαλμένη ιατρική εκτίμηση» γράφει ο Χαρτστέιν στο τελευταίο ιατρικό Blog την ώρα που ο Schumacher διανύει την 87η ημέρα σε κώμα χωρίς σημάδια ανάκαμψης. Όσο περνά ο καιρός, γίνεται όλο και λιγότερο πιθανό να ανακάμψει σε οποιοδήποτε βαθμό ο Michael. Πάντα ήξερα πως ο ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Ακόμη και τώρα εντυπωσιάζομαι από το βάθος και την επιμονή της αγάπης του κόσμου γι’ αυτόν.Και ανησυχώ όλο και περισσότερο σχετικά με το τι θα συμβεί όταν και αν ανακοινωθούν άσχημα νέα. Διαπίστωσα πως πιθανότατα η έλλειψη συχνών ενημερώσεων μας δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουμε παρακάτω, να επεξεργαστούμε τα δεδομένα και να αρχίσουμε σιγά σιγά να… αποσυνδεόμαστε».

Και συνεχίζει συμπληρώνοντας:«Και νομίζω πως αυτή είναι μία από τις αναπάντεχες ‘παροχές’ της στρατηγικής που επέλεξε η οικογένεια του Schumacher σχετικά με τα δελτία τύπου. Κατά κάποιο τρόπο, έχω την αίσθηση, ότι οι άνθρωποι θα το δεχτούν ομαλά, γιατί είχαν όλο το χρόνο να επεξεργαστούν τα δεδομένα.

Ο Δρ. Χαρτστέιν δηλώνει επίσης πως θεωρεί απολύτως εφικτό και στην πραγματικότητα πιθανό, να έχει χάσει ο Schumacher το 25% του βάρους του από τη στιγμή που μπήκε σε τεχνητό κώμα. Δηλώνει επίσης πως παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν έχει μεταφερθεί σε άλλη κλινική ή τουλάχιστον σε ειδικό δωμάτιο στο σπίτι του.

«Γιατί βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ; Πιθανότατα βρίσκεται ακόμη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και θεωρώ πως το περιβάλλον του είναι βέβαιο για την ποιότητα της φροντίδας που λαμβάνει. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως οι κλίνες στη ΜΕΘ είναι περιορισμένες.

Υπενθυμίζουμε ότι στη τελευταία ενημέρωση για τη υγεία του Michael, η Σαμπίνε Κεμ, εκπρόσωπος του επτά φορές πρωταθλητή της Formula 1 Michael Schumacher, είχε δηλώσει την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 ότι υπάρχουν κάποιες μικρές ενθαρρυντικές ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, αλλά ότι ο Γερμανός πιλότος χρειάζεται να δώσει μεγάλη μάχη για την ανάρρωσή του ύστερα από την εγκεφαλική βλάβη που υπέστη σε ατύχημα κάνοντας σκι. “Είμαστε και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι ο Michael θα τα καταφέρει και θα ξυπνήσει”, δήλωσε η μάνατζέρ του και εκπρόσωπος της οικογένειας Schumacher. “Κάποιες φορές υπάρχουν μικρές, ενθαρρυντικές ενδείξεις, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε μεγάλη υπομονή”, προσθέτει η ίδια σε γραπτή της ανακοίνωση.

Οι γιατροί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γκρενόμπλ, όπου νοσηλεύεται ο Schumacher από τις 29 Δεκεμβρίου 2013, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αφύπνισής του από το τεχνητό κώμα στο οποίο τον υπέβαλαν όταν μεταφέρθηκε εκεί. Κάνοντας σκι στις ‘Αλπεις, ο Schumacher προσέκρουσε σε βράχο με τόση δύναμη που έσπασε το προστατευτικό κράνος το οποίο φορούσε.