• Η Opel εξελίσσει μία ευφυή φιλοσοφία φώτων matrix LED που δεν “τυφλώνουν” τους άλλους οδηγούς
  • Πάνω από μία δεκαετία, η Opel πρωτοπόρος στα συστήματα φωτισμού

Η Opel εξέλιξε το ευφυές, επαναστατικό σύστημα φωτισμού matrix LED που αναβαθμίζει την ασφάλεια. Πρόκειται για κάτι εντελώς νέο στην αυτοκινητοβιομηχανία που θα κάνει τη νυχτερινή οδήγηση ασφαλέστερη και πιο ξεκούραστη και άνετη για τον οδηγό.

Προς το παρόν, η Opel είναι η πρώτη εταιρία αυτοκινήτων που δοκιμάζει στο δρόμο ένα πλήρως ενσωματωμένο σύστημα φωτισμού matrix σε πρωτότυπα οχήματα. Το σύστημα matrix ενσαρκώνει μία νέα φιλοσοφία στην τεχνολογία φωτισμού. Στη νέα φιλοσοφία matrix, η μεγάλη και όχι η μεσαία σκάλα φώτων είναι η στάνταρ επιλογή. Σκεπτικό της νέας φιλοσοφίας είναι η μεγάλη σκάλα να μην ενοχλεί τους άλλους οδηγούς και να προσαρμόζεται αυτόματα στις τρέχουσες οδηγικές συνθήκες. Με αυτή την έννοια, ο φωτισμός matrix βοηθά έξυπνα τον οδηγό, προσφέροντας μία πιο ξεκούραστη οδηγική εμπειρία και αυξάνοντας τα επίπεδα ασφάλειας. Η προσαρμογή των προβολέων στις τρέχουσες κυκλοφοριακές συνθήκες είναι πολύ πιο άμεση, συγκριτικά με άλλες λύσεις, οι οποίες εξαρτώνται από την αντίδραση του οδηγού ή των κινούμενων εξαρτημάτων.

“Η ενεργητική ασφάλεια αποτελεί βασική προτεραιότητα στην τεχνολογική στρατηγική της Opel” σύμφωνα με τη Rita Forst, Αντιπρόεδρο Μηχανολογίας της Opel. “Ήμασταν οι πρώτοι στο χώρο του αυτοκινήτου που λανσάραμε στην αγορά το 2002, την τεχνολογία AFL, το συνδυασμό δυναμικού φωτισμού στροφών xenon και διασταυρώσεων. Η Opel φέρνει τώρα μία νέα τεχνολογική επανάσταση και πάλι στη νυχτερινή οδήγηση με ένα ευφυές σύστημα φωτισμού matrix, το πιο προηγμένο παγκοσμίως”.

Το σύστημα φώτων matrix λειτουργεί σε συνδυασμό με την εμπρός κάμερα Opel που τοποθετείται μεταξύ παρμπρίζ και εσωτερικού καθρέπτη. Μόλις οι αισθητήρες της εμπρός κάμερας ανιχνεύσουν πηγές φωτός από προπορευόμενα ή αντίθετα ερχόμενα αυτοκίνητα, τότε η ένταση φωτισμού στην περιοχή αυτή μειώνεται, ενώ ο υπόλοιπος δρόμος φωτίζεται κανονικά.

Με τον τρόπο αυτό, οι άλλοι χρήστες του δρόμου δεν “τυφλώνονται” από το έντονο φως, ενώ τα πιθανά σκοτεινά εμπόδια είναι πάντα ορατά.

Η αποκλειστική χρήση στοιχείων LED στους προβολείς Matrix προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς το νέο σύστημα φωτισμού είναι πιο αποδοτικό ενεργειακά από τους συμβατικούς λαμπτήρες HID και αλογόνου. Χρησιμοποιεί μόνο τη μισή ενέργεια περίπου από αυτή που καταναλώνουν τα φώτα αλογόνου. Κάθε προβολέας matrix αποτελείται από τέσσερεις μονάδες φωτισμού. Πίσω από κάθε μονάδα, υπάρχουν τέσσερις ανεξάρτητες πηγές φώτων, που ανάβουν και σβήνουν ξεχωριστά, παράγοντας δεκαέξι πιθανούς συνδυασμούς AFL ανά προβολέα. Οι αλλαγές ανάμεσα στις 256 διαφορετικές ρυθμίσεις είναι ομαλές, χωρίς να γίνονται αντιληπτές από τον οδηγό.

Μέχρι σήμερα μόνο τα φώτα ημέρας μπορούσαν να αντιγράψουν το σχήμα των “signature lights” που αποτελεί ταυτότητα της Opel. Όμως τώρα, αυτό γίνεται και με τη μεσαία σκάλα, με το συνδυασμό δύο λειτουργιών: τα φώτα ημέρας και η μεσαία σκάλα μοιράζονται μία σειρά επτά μονάδων φωτισμού. Η λύση προσφέρει στους σχεδιαστές περισσότερη ελευθερία για δημιουργική έκφραση.

Η νέα φιλοσοφία φώτων matrix θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλες τις σειρές μοντέλων Opel τα επόμενα χρόνια, όπως συνέβη το 2002 όταν η Opel λανσάρισε στην αγορά το σύστημα φωτισμού AFL. Το πιο σύγχρονο σύστημα AFL (AFL+) περιλαμβάνει λαμπτήρες εκκένωσης, φωτισμό αντίξοων καιρικών συνθηκών, δυναμικό φωτισμό στροφών και φωτισμό διασταυρώσεων, υποστήριξη μεγάλης σκάλας και φώτα ημέρας LED.