Μία από τις τέσσερις Aston Martin DB5s Goldfinger-spec για την ταινία του James Bond που γυρίστηκε το 1964 πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των $6,385,000 την περασμένη ηεβδομάδα σε δημοπρασία στον οίκο RM Sotheby’s Monterey.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για το αυτοκίνητο ανέρχονταν μεταξυ των 4 και 6 εκατομμυρίων δολλαρίων. Η τελική τιμή την τοποθετεί από άλλη αυθεντική DB5 που δημοπρατήθηθκε το 2010 για 4.2 εκατομμύρια δολλάρια, κάνοντάς την το πιο ακριβό αυτοκίνητο του Bond που πουλήθηκε ποτέ.

Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτής της DB5 είναι ότι είναι ακριβώς όπως είχε κατασκευαστεί αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι έχει πτυσόμμενο αλεξίσφαιρο για να προστατεύει το πίσω τζάμι, εκτινασόμενο κάθισμα, ραντάρ στον πίνακα οργάνων, ψεκαστήρες λαδιού, κρυμμένα οπλοπολυβόλα πίσω από τα μπροστινά φλας, και καπνογόνο. Όλα αυτά τα πρόσθετα είναι πλήρως λειτουργικά, εκτός βεβαίως (για ευνόητους λόγους…) τα οπλοπολυβόλα δεν ρίχνουν πραγματικές σφαίερς, αλλά αναπαράγουν τον ήχο ενός όπλου που εκπυρσοκροτεί.

Πριν την δημοπρασία, το όχημα έιχε ανακατασκευαστεί πλήρως από την Roos Engineering στην Ελβετία, μία από τις 13 εγκαταστάσεις παγκοσμίως ενδεδειγμενες από την Aston Martin ώς Heritage Specialist. Η ανακατασκευή κράτησε 4 χρόνια.

Το αστείο είναι ότι αυτή η συγκεκριμένη DB5 δεν χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα του Goldfinger, αλλά είχε χρησιμοποιηθεί κατα τη διάρκεια προώθησης του Thunderball και κατασκευάστηκε με τα ίδια χαρακτηριστικά με το αρχικό αυτοκίνητο της ταινίας. Είναι νόμιμη για κυκλοφορία, οπότε αν ο νέος ιδιοκτήτης της αποφασίσει να την οδηγήσει, ακόμα και περιστασιακα, θα ξεχωρίζει όσο κανένας άλλος.