INDIANAPOLIS, Ind. – Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Honda έδωσε το παρών στο Indianapolis 500 εξοπλίζοντας με τους κινητήρες της και τα 33 αυτοκίνητα του αγώνα που συνέπεσε με την 100ή επέτειο του Memorial Day Classic.

Η Honda προσφέρει τους αγωνιστικούς κινητήρες και για τα 33 αυτοκίνητα κάθε χρόνο από το 2006, ενώ για έκτη συνεχή χρονιά – μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία του Indianapolis 500 – δεν έχει παρουσιαστεί ούτε μία βλάβη σε κινητήρα στην κατηγορία ‘500’ .

Η Honda συμμετέχει στο open Πρωτάθλημα Β. Αμερικής από το 1994 έχοντας παίξει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του IZOD IndyCar Series από το 2003 που προσχώρησε στο Πρωτάθλημα – αφενός σαν αγωνιζόμενη στο Πρωτάθλημα των Κατασκευαστών, αφετέρου σαν μοναδική προμηθεύτρια κινητήρων.

Η εταιρία σημείωσε την πρώτη νίκη της στο Indianapolis 500 το 2004 με τον Buddy Rice. Κέρδισε στα Πρωταθλήματα Κατασκευαστών το 2004 και ’05 και έγινε μοναδική προμηθεύτρια κινητήρων στο IZOD IndyCar Series το 2006. Άλλοι πρωταθλητές του “500” που χρησιμοποιούν τον Honda Indy V-8 είναι Dan Wheldon (2005), Sam Hornish Jr., (2006), Dario Franchitti (2007, 2010), Scott Dixon (2008) και Helio Castroneves (2009).

Νικητής στο 100ο Indianapolis 500 αναδείχθηκε ο Dan Wheldon της ομάδος Bryan Herta Autosport/ Honda Dallara. Ο Wheldon κατάφερε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου των νικητών στον τελευταίο γύρο και πιο συγκεκριμένα στην τελευταία στροφή του αγώνα, όταν ο οδηγός που βρισκόταν στην κορυφή ο JR Hildebrand της ομάδος Panther Racing/Honda Dallara, στην προσπάθεια του να προσπεράσει ένα πιο αργό αυτοκίνητο κτύπησε στον τοίχο της πίστας και έχασε την νίκη μέσα από τα χέρια του, τερματίζοντας στη 2η θέση.

Η Honda εξελίσσει ένα νέο, υπερτροφοδοτούμενο V-6 κινητήρα που θα χρησιμοποιηθεί στο 2012 IZOD IndyCar Series, όταν ο ανταγωνισμός των κατασκευαστών επιστέψει στο θεσμό αυτό. Ο νέος κινητήρας 2.2 λίτρων σχεδιάστηκε στο Performance Development Center της Honda στη Santa Clarita, California. Προς το παρόν βρίσκεται σε φάση εξέλιξης και η πρώτη δοκιμή στην πίστα προγραμματίζεται για τον Αύγουστο.

Η HPD είναι η αγωνιστική εταιρία της Honda στη Β. Αμερική. Ιδρύθηκε το 1993 και με έδρα στη Santa Clarita, Calif, αποτελεί τον τεχνολογικό κόμβο εξέλιξης αγωνιστικών αυτοκινήτων και κινητήρων Honda.

Τα αποτελέσματα του αγώνα είναι: