Η Honda Racing Team JAS είναι έτοιμη για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού 2013, μετά την ολοκλήρωση της τελικής δοκιμής εξέλιξης στην Αραγονία της Ισπανίας. Το Πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με τον Αγώνα της Ιταλίας στις 24 Μαρτίου 2013, και θα τελειώσει στο Μακάο στις 17 Νοεμβρίου μετά από είκοσι-τέσσερις αγώνες.Honda_Ready_for_WTCC_2013

Η Honda θα συμμετάσχει σαν εργοστασιακή ομάδα με δύο αυτοκίνητα. Οδηγοί είναι ο Ιταλός Gabriele Tarquini – Παγκόσμιος Πρωταθλητής Αυτοκινήτων Τουρισμού 2009 – και ο Πορτογάλος Tiago Monteiro. Η Honda R&D έχει εξελίξει έναν αποκλειστικό τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού 1600 κυβ. εκ. για το αγωνιστικό Civic WTCC στο Πρωτάθλημα, ενώ η Mugen θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης στην πίστα.

Honda_Ready_for_WTCC_2013_Η ομάδα ξεκίνησε δυναμικά στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, τρέχοντας με Civic WTCC στους τρεις τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος του 2012. Εκεί ο Monteiro πέτυχε τον πρώτο του τερματισμό στο βάθρο στο Μακάο το Νοέμβριο, ενώ το Civic WTCC σημείωσε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο (2:31.844) στον ίδιο αγώνα.

Ο Alessandro Mariani, Επικεφαλής Ομάδας της J.A.S. Motorsport, δήλωσε: «Είμαι περήφανος για τη θαυμάσια δουλειά που έκανε η Honda και το προσωπικό μας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Πρωτάθλημα του 2013, και για το πνεύμα που διέπει την ομάδα, το οποίο θα είναι σημαντικό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την προσεχή πρόκληση.

«Αν και γνωρίζουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μία νέα ομάδα να κερδίσει φέτος το Πρωτάθλημα, για τη Honda και τους οπαδούς των αγώνων ανά τον κόσμο, θέτουμε αυτό σαν στόχο μας».

Οι ομάδες Honda R&D και J.A.S. Motorsport εξέλιξαν ταχύτατα το Civic WTCC στο χειμερινό πρόγραμμα δοκιμών. Το Δεκέμβριο του 2012, το αυτοκίνητο πέρασε 3 ημέρες στη σήραγγα αεροδυναμικής της Honda R&D στο Tochigi, και ακολούθησαν άλλες 3 ημέρες στη Βαλένθια και την Αραγονία τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο αντίστοιχα. Σχολιάζοντας την τεχνική εξέλιξη του 2013 Honda Civic WTCC, ο Andrea Adamo, Αρχισχεδιαστής της Honda Racing Team JAS, δήλωσε: «Μετά από εκτενείς δοκιμές, κάναμε αρκετές βελτιώσεις στο Civic WTCC. Βελτιώσαμε την αεροδυναμική και αναβαθμίσαμε τη σχεδίαση της ανάρτησης καθώς και την εμπρός δομή του αυτοκινήτου. Επίσης τοποθετήσαμε φρένα με εμπρός και πίσω δαγκάνες σε συνεργασία με την AP Racing».

Ο Daisuke Horiuchi, Επικεφαλής Εξέλιξης Προγράμματος WTCC στη Honda R&D, δήλωσε: «Το WTCC είναι ένα συναρπαστικό σπρίντ που θυμίζει dog-fight πολεμικών αεροσκαφών με τα αυτοκίνητα “κολλημένα” το ένα πίσω από το άλλο επί 20 λεπτά σε αποστάσεις μόλις μισού μέτρου. Για να προσπεράσουν οι οδηγοί μας θα πρέπει να αντιδρούν σε κλάσματα δευτερολέπτου, επομένως χρειάζονται την εγγύηση μιας άμεσης απόκρισης από τον κινητήρα και το αυτοκίνητο.

«Για το σκοπό αυτό, επικεντρώσαμε την εξέλιξη στη βελτίωση της οδηγησιμότητας του αυτοκινήτου. Επίσης ρυθμίσαμε τον κινητήρα ώστε να δώσουμε στους οδηγούς μεγαλύτερο έλεγχο ανεξαρτήτως στυλ οδήγησης. Βελτιώσαμε λοιπόν το σύστημα ελέγχου υπερπλήρωσης (στροφές τουρμπίνας και πίεση) και την ευστροφία του κινητήρα. Επίσης δουλέψαμε πάνω στο σχήμα των αυλών εισαγωγής, βελτιστοποιώντας το μήκος της πολλαπλής εισαγωγής και μεταβάλλοντας το σύστημα ανάφλεξης»

Η Honda Racing Team JAS θα ανταγωνιστεί και την ιδιωτική συμμετοχή της Ουγγρικής Zengő Motorsport, που επιβεβαίωσε νωρίτερα μέσα στη χρονιά τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού της FIA (WTCC) με το Honda Civic WTCC. Το αυτοκίνητο θα οδηγήσει ο Ούγγρος Norbert Michelisz. Η J.A.S. Motorsport θα κατασκευάσει το αυτοκίνητο για την ομάδα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Honda για το Civic WTCC.

Στο πνεύμα της Honda να μοιράζεται τις χαρές των αγώνων με τους πελάτες της, θα δημιουργηθεί ειδική ζώνη οπαδών Honda στο paddock των Ευρωπαϊκών γύρων του 2013 WTCC: έτσι οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να πλησιάσουν περισσότερο από ποτέ των αγωνιστικό κόσμο της Honda.

Σχετικά με το WTCC

 • Το WTCC είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού της FIA.
 • Οι προδιαγραφές του οχήματος συμμορφώνονται με την κατηγορία FIA Super 2000
 • Όλα τα οχήματα που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα βασίζονται σε μοντέλα μαζικής παραγωγής με πάνω από 4 καθίσματα.
 • Στο πρωτάθλημα τρέχουν αυτοκίνητα με υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1600 κυβ. εκατ., με άμεσο ψεκασμό.
 • Η απόσταση σε κάθε αγώνα είναι από 50 – 60 km
 • Η πλήρης αγωνιστική σεζόν καλύπτει 12 Σαββατοκύριακα αγώνων (δύο αγώνες ανά Σαββατοκύριακο)

Περισσότερες πληροφορίες στο www.fiawtcc.com.

Τεχνικές προδιαγραφές του 2013 Honda Civic WTCC

Κινητήρας

 • Εν σειρά 4-κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος άμεσου ψεκασμού με intercooler
 • Κυβισμός: 1.600 κυβ. εκ.
 • Ξηρό κάρτερ λαδιού

Βάρος και Διαστάσεις

 • Βάρος: 1100 Kg,
 • Μήκος: 4300 mm,
 • Πλάτος: 1830 mm,
 • Μεταξόνιο: 2605 mm