Η Honda παρουσίασε το νέο αγωνιστικό κινητήρα HR412E που προορίζεται για την αγωνιστική έκδοση του Civic WTCC στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού της FIA.

 Ο HR412E που έχει εξελιχθεί στο R&D Κέντρο της Honda στο Tochigi (Ιαπωνία) είναι ένας εντελώς νέος τετρακύλινδρος, υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας άμεσου ψεκασμού 1600 κυβ. εκατ., που πληροί όλους τους κανονισμούς της FIA για το WTCC.

 Ο Daisuke Horiuchi, Επικεφαλής του Project Εξέλιξης για το WTCC στο R&D κέντρο της Honda δήλωσε για το νέο κινητήρα: «Στη συνεχή τεχνολογική εξέλιξη ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, η θερμική απόδοση είναι βασικός παράγοντας βελτίωσης. Το ίδιο ισχύει και για τους αγωνιστικούς κινητήρες. Ο HR412E δημιουργήθηκε μέσα από αυτό το σκεπτικό: στοχεύοντας σε υψηλότερη απόδοση. Ο HR412E προαναγγέλλει μία νέα γενικά αγωνιστικών κινητήρων υψηλών επιδόσεων από τη Honda.

Όλοι οι μηχανικοί του R&D κέντρου στο Tochigi εργάστηκαν σκληρά για την εξέλιξη ενός αγωνιστικού κινητήρα που θα προσφέρει άριστη οδηγησιμότητα στους οδηγούς αγώνων, χωρίς συμβιβασμούς στη μέγιστη ισχύ. Πιστεύουμε ότι οι καινοτομίες στις οποίες βασίστηκε αυτός ο επαναστατικός κινητήρας θα παρέχουν οφέλη  και εκτός των αγωνιστικών πιστών, βοηθώντας μας να αυξήσουμε περαιτέρω την απόδοση των κινητήρων των συμβατικών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούμε για τις καθημερινές μας μετακινήσεις».  

 Ο κινητήρας παραδόθηκε στο εργαστήριο της Honda Racing Team JAS στο Μιλάνο (Ιταλία) όπου εξελίσσεται το Civic WTCC, και ήδη πέρασε με επιτυχία τα πρώτα τεστ.

 Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν το ονόματα των οδηγών της εργοστασιακής ομάδας της Honda για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού – πρόκειται για τον Ιταλό Gabriele Tarquini και τον Πορτογάλο Tiago Monteiro. Η Honda θα συμμετάσχει στο WTCC το 2012 με ένα αυτοκίνητο. Στο τιμόνι του Civic WTCC θα βρίσκεται ο πρώην οδηγός της F1 Tiago Monteiro, ο οποίος θα τρέξει σε τρεις αγώνες, ξεκινώντας από τη Suzuka τον Οκτώβριο του 2012.

Η Honda R&D και η Mugen θα προσφέρουν τεχνική υποστήριξη στην ομάδα στα pits.

Το 2013 και οι δύο οδηγοί θα τρέξουν σε όλο τον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (FIA WTCC).