Η Honda πρόκειται να κάνει την είσοδό της στη ραγδαία αναπτυσσόμενη Ευρωπαϊκή αγορά ρομποτικών χλοοκοπτικών μηχανών με την παρουσίαση του Honda Miimo, του πρώτου εμπορικού ρομποτικού προϊόντος για οικιακή χρήση. 

Το Honda Miimo είναι ιδανικό για όσους θέλουν έναν όμορφο γρασίδι αλλά δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το “κουρεύουν” οι ίδιοι. Το απόλυτο μηχάνημα εξοικονόμησης χρόνου και ωρών εργασίας, μετά την εγκατάστασή του χρειάζεται ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση ενώ διασφαλίζει ένα περιποιημένο γκαζόν, καθημερινά όσο διάστημα κρατά η περίοδος του κουρέματος. 

Το Honda Miimo λειτουργεί με σύστημα συνεχούς κοπής, που κόβει μόλις 2-3mm γκαζόν τη φορά, αρκετές φορές την εβδομάδα. Η κοπή γίνεται σε τυχαίο σχήμα που σημαίνει λιγότερη πίεση στο γρασίδι, πιο υγιή ανάπτυξη και μειωμένα αγριόχορτα και ζιζάνια. Αντίθετα με μία παραδοσιακή χλοοκοτική μηχανή δεν χρειάζεται μάζεμα του κουρεμένου γκαζόν, αφού είναι τόσο ψιλό που κατανέμεται στις ρίζες δρώντας ως φυσικό λίπασμα, το οποίο βελτιώνει την ευρωστία και ποιότητα του γρασιδιού.

Το Honda Miimo κινείται στον κήπο μέσω ενός έξυπνου συνδυασμού συστημάτων ελέγχου, χρονομέτρων και αισθητήρων που παράγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Λειτουργεί στα πλαίσια ενός σύρματος ‘περίφραξης’ τοποθετημένου κάτω από το έδαφος ή στο γρασίδι περιμετρικά του κήπου. Το Honda Miimo ανιχνεύει το ηλεκτρονικό σήμα στο καλώδιο και παραμένει εντός της ‘περίφραξης’, ενώ εγγυάται υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ακρίβειας. Χρησιμοποιεί μία ισχυρή μπαταρία ιόντων λιθίου, είναι αυτοφορτιζόμενο, παρακολουθεί συνεχώς το επίπεδο της μπαταρίας και επιστρέφει στη βάση του για επαναφόρτιση.

Το Honda Miimo διαθέτει έναν ανεμιστήρα ενσωματωμένο στη βάση της λεπίδας, που ρουφά αποτελεσματικά το γρασίδι προς τις λεπίδες. Έτσι επιτυγχάνεται μία ποιοτική διασπορά στις ρίζες του γκαζόν. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην αγορά, χρησιμοποιεί τρεις πολύ ανθεκτικές λεπίδες που λυγίζουν αντί να θρυμματίζονται όταν προσκρούουν σε σκληρά αντικείμενα, περιορίζοντας τον κίνδυνο να μένουν στο γρασίδι θραύσματα λεπίδων. Το ύψος κοπής είναι ρυθμιζόμενο μεταξύ 20mm και 60mm, ανάλογα με τις συνθήκες και την εποχή. 

Οι Ευρωπαϊκές πωλήσεις των ρομποτικών χλοοκοπτικών μηχανών αυξάνονται ραγδαία, καθώς ο κήπος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σαν ένα υπαίθριο living room, οι πολυάσχολοι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να συντηρήσουν το γρασίδι. Συμπέρασμα: τα ρομποτικά χλοκοπτικά μηχανήματα αποτελούν την τέλεια λύση. Επίσης, προσφέρουν άριστα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, έχοντας μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι πιο αθόρυβα από τα μοντέλα βενζίνης και δεν δημιουργούν απορρίμματα κομμένου γρασιδιού.

Το Honda Miimo λειτουργεί με τρία προγράμματα – ‘random’ (τυχαίο), ‘directional’ (κατευθυντικό) ή ‘mixed’ (μεικτό), για προσαρμογή στις διαστάσεις και τον τύπο του κήπου. Στο Random mode το μηχάνημα κινείται πάνω στο γκαζόν χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ στο directional mode κινείται εμπρός /πίσω πιο ομοιόμορφα για ταχύτερη κοπή. Το μεικτό συνδυάζει και τα δύο προγράμματα.

Το Honda Miimo έχει τρεις ανεξάρτητους αισθητήρες πρόσκρουσης 360 μοιρών που ανιχνεύουν μία επαφή μεταξύ αυτού και κάποιου εμποδίου. Αν ενεργοποιηθεί ένας αισθητήρας πρόσκρουσης, θα σταματήσει, θα περιστραφεί και θα απομακρυνθεί από το σημείο επαφής σε διαφορετική κατεύθυνση.

Το Honda Miimo μπορεί να ανεβαίνει σε κλίσεις μέχρι 24 μοιρών, και όταν συναντά κομμάτια με παχύ ή μακρύ γρασίδι τότε αυτόματα μειώνει την ταχύτητα κίνησης αλλά διατηρεί τις στροφές της λεπίδας για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις δύσκολες  περιοχές.

Την ασφάλεια και προστασία εγγυώνται δύο αισθητήρες που ενεργοποιούνται εάν το Honda Miimo χάσει επαφή με το έδαφος. Μόλις ενεργοποιηθεί το σύστημα ηχεί ένας συναγερμός που μπλοκάρει τη λειτουργία μέχρις ότου ο ιδιοκτήτης εισάγει ένα μοναδικό PIN. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανασηκωθεί ενώ οι λεπίδες περιστρέφονται και γίνεται άχρηστο σε περίπτωση κλοπής.

Στο λανσάρισμά του, το Honda Miimo θα διατίθεται σε δύο μοντέλα, 300 και 500, προσφέροντας μέγιστη διάμετρο κοπής 300m και 500m αντίστοιχα. Το Honda Miimo 500 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία επιφάνεια 3.000 τετραγωνικών μέτρων, περίπου το μισό ενός στάνταρ γηπέδου ποδοσφαίρου, που σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για ποικίλους κήπους.

Το λανσάρισμα του Honda Miimo προαναγγέλλει ένα νέο μοντέλο για τους Εξουσιοδοτημένους Εμπόρους Χλοοκοπτικών και Μηχανημάτων Κήπου της Honda. Μοναδικό στην αγορά, θα πωλείται σαν ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών. Με την αγορά του, ο έμπορος θα εγκαθιστά τη βάση που λειτουργεί σαν σημείο φόρτισης και σαν πομπός. Το σύρμα ‘περίφραξης’ συνδέεται στη βάση αυτή και τοποθετείται περιμετρικά καθορίζοντας την επιφάνεια κουρέματος. Στη συνέχεια, το Honda Miimo θα ρυθμίζεται βάσει ενός προγράμματος κοπής βολικού για τον πελάτη, μέσω ενσωματωμένου χρονομέτρου και ημερολογίου. Στη συνέχεια, στο τέλος της σεζόν, ο Εξουσιοδοτημένος Έμπορος της Honda θα το παραλαμβάνει για χειμερινή συντήρηση, ενώ σε μερικές χώρες και για αποθήκευση.

Η Honda δουλεύει πάνω στην εξέλιξη ρομποτικών συστημάτων από το 1986 με τους προγόνους του ASIMO, του πιο προηγμένου ανθρωποειδούς ρομπότ παγκοσμίως. Το Honda Miimo είναι το πρώτο εμπορικό ρομποτικό προϊόν που κατασκευάζεται από την εταιρία για δημόσια χρήση – αντιπροσωπεύοντας το πρώτο βήμα στη δημιουργία ρομποτικών λύσεων για τους πελάτες με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο σπίτι.

Το Honda Miimo θα κατασκευάζεται από τη Honda France Manufacturing στο Orlean. Θα διατίθεται από Εξουσιοδοτημένους Εμπόρους Honda σε όλη την Ευρώπη από τις αρχές του 2013.