Η είδηση της χρονιάς, αν όχι της τελευταίας δεκαετίας για τους Έλληνες λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, είναι ξεκάθαρα η είσοδος στο καλεντάρι της FIA του Ράλι Ακρόπολις στο πρωτάθλημα του WRC. Αν και ο αγώνας είχε δοθεί στην Χιλή, τα έντονα προβλήματα με τον Covid-19 φέρανε έτσι τα πράγματα ώστε η Ελλάδα να φιλοξενήσει και πάλι τον ιστορικό αυτό αγώνα έπειτα από 8 χρόνια. Η τελευταία χρονιά που προσμετρούσε στο WRC ήταν το 2013 με έδρα το Λουτράκι, την πενταετία 2014-2018 περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι (ERC). Η συμφωνία που επιτεύχθηκε κάνει λόγο για την διοργάνωση του αγώνα για το 2021 αλλά και το 2022.

Οι προσπάθειες και ο διάλογος για να εμφανίζεται και πάλι η Ελλάδα στην λίστα των διοργανωτριών χωρών ήταν πολύ μεγάλη και διήρκεσε 4 έτη. Από πέρυσι όμως υπήρξε μια καλύτερη συνεργασία της κυβέρνησης και των τοπικών παραγόντων που απέδωσαν καρπούς που μαζί με την ιστορική σημασία του αγώνα, τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο και τα αποτελέσματα της διαχείρισης της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή του συμβολαίου συνεργασίας με τον promoter του WRC.

Eχει συσταθεί Οργανωτική Επιτροπή για τη διοργάνωση του Ράλι Ακρόπολις, με σημαντικές και εμβληματικές προσωπικότητες από το χώρο του αυτοκινήτου, η οποία εργάζεται πάνω στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή του.

“Στην αναγεννημένη και φωτεινή Ελλάδα, που ακτινοβολεί σε όλον τον κόσμο! Η επάνοδος του Ράλι Ακρόπολις στο ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι είναι γεγονός. Από σήμερα κιόλας, ξεκινάμε την οργάνωση του κορυφαίου αγώνα του θεσμού! Του Ράλι Ακρόπολις, που είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία του motorsport. Η Ελλάδα είναι εδώ για να σας καλωσορίσει! Είναι παρούσα, εξωστρεφής και πρωταγωνιστεί σε όλους τους τομείς”, ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

“ Το Ράλι Ακρόπολις δε χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για ένα θρυλικό γεγονός, όπου ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και η τεχνολογία συναντούν την ιστορία, στη “γη των Θεών”. Ο αγώνας είναι γνωστός για ορισμένες από τις σκληρότερες ειδικές διαδρομές στον κόσμο και προσωπικά έχω κάποιες ιδιαίτερες αναμνήσεις, έχοντας αγωνιστεί ως συνοδηγός σε πέντε Ράλι Ακρόπολις, μεταξύ 1970 και 1981. Χαίρομαι για την επιστροφή του στο υψηλότερο επίπεδο και θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική Κυβέρνηση για την πολύτιμη υποστήριξη, όπως και τους διοργανωτές για την ισχυρή τους δέσμευση”, επισήμανε ο Jean Todt, πρόεδρος της FIA.

“Το Ράλι Ακρόπολις αποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του WRC και εκτιμούμε την τεράστια δέσμευση της ελληνικής Κυβέρνησης να το επαναφέρει στον κορυφαίο θεσμό αγώνων ράλι. Καλώς ορίσατε! Είμαστε βέβαιοι πως ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σύγχρονο Ράλι Ακρόπολις, αυτός ο αγώνας με την τόσο μεγάλη κληρονομιά θα φέρει και πάλι τους αγωνιζόμενους αντιμέτωπους με τις σκληρότερες συνθήκες”, τόνισε ο Jona Siebel, διευθύνων σύμβουλος του WRC Promoter.

rallysportmag.com
Hyundai Motorsport GmbH
toyotagazooracing.com