Με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, οι μηχανικοί της Porsche αναπτύσσουν κάποιο καινούριο κινητήρα. Αυτό το project όμως μας κέντρισε το ενδιαφέρον λίγο περισσότερο.

Σύμφωνα με το Auto Motor und Sport, η Porsche έχει στα σκαριά κάποιο καινούριο υπερ-αποδοτικό κινητήρα. Δεν αναφέρει που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά όσοι εμπλέκονται ίσως μας δώσουν κάποιο στοιχείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αυτός ο νέος μυστηριώδης κινητήρας αναπτύσσεται από τους ίδιους μηχανικούς που δούλεψαν στο πρόγραμμα του Porsche LMP1, το οποίο η ίδια η εταιρεία τερμάτισε πρόσφατα.

“Όπως και άλλοι κατασκευαστές, μετά την πρόσκληση της FIA, είμαστε σε διαπραγματεύσεις για τον μέλλον των μηχανικών συνόλων της F1”, λέει ο εοικεφαλής του τμήματος R&D της Porsche’s, Michael Steiner. “Η ομάδα μας στο Weissach δεν εργάζεται πάνω σε κάποιο κινητήρα για τη F1 αυτή τη στιγμή αλλά σε έναν κινητήρα πολύ υψηλής αποδοτικότητας, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τι θα κάνουμε με αυτόν.”

Αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση που έχουμε δει εδώ και καιρό, ότι η Porsche σκέφτεται έστω και πολύ αμυδρά την συμμετοχή της σε κάποιο grand prix, μετά από χρόνια φημών ότι η μητρική της εταιρεία, Volkswagen Group, διαπραγματευόταν ένα πιθανό πρόγραμμα σχετικό με την F1. Η Aston Martin και η Cosworth έχουν επίσης επανειλημμένα ασχοληθεί με το θέμα των μηχανικών συνόλων αναφέρει ο Steiner, και υπήρξε ο υπαινιγμός πως ασχολούνται και αρκετοί ακόμα κατασκευαστές. Η Toyota, η Ford, η BMW, και ο όμιλος PSA έχουν όλοι εφοδιάσει κινητήρες σε ομάδες τις Formula 1 στην πρόσφατη ιστορία αλλά δεν το κάνουν αυτή τη στιγμή, ενώ μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Hyundai, η General Motors, και η Mazda δεν το έχουν κάνει ποτέ – ούτε επίσης κανένας από τους κινέζους κατασκευαστές δεν δηλώνει ενδιαφέρον να κινηθούν εκτός της τοπικής τους αγοράς.

Δεν αποκλείεται βέβαια, το ότι ενώ η Porsche δουλεύει ρίχνοντας κλεφτές ματιές προς την F1, τελικά ο κινητήρας αυτός να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού, όπως για παράδειγμα σε κάποιο απόγονο της 918 Spyder. Ούτως ή άλλως, η Carrera GT είναι ουσιαστικά ένα αυτοκίνητο που προήλθε από ένα ακυρωμένο πρόγραμμα του LMP1. Έχοντας όμως την εμπειρία και την τεχνογνωσία της Porsche να διανέμεται σε όλο το VW group, δεν θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά που θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί τελικά αυτός ο νέος κινητήρας.